КОМАНДА SAINT-GOBAIN ВИРІШИЛА СПРОСТУВАТИ ОСНОВНІ СТЕРЕОТИПИ ЩОДО СТІЙКИХ МІСТ:

Від Сан-Франциско до Рейк'явіка та від Києва до Осло, майже всі міста прагнуть до забезпечення сталого розвитку, але чи дійсно ми знаємо, що це означає? Це зеленіше та енергоефективніше, ніж традиційне місто? І чи вимагатиме це від нас зміни нашого способу життя?

Команда Saint-Gobain вирішила спростувати основні стереотипи щодо стійких міст:

  • Сталий розвиток в місті є досить дорогим і доступним лише для «обраних».

Насправді це не є досить вірним, оскільки стійке місто в першу чергу має бути інклюзивним містом, де кожен може жити, скільки б не заробляв. Звісно ця перспектива вимагає значних початкових вкладень для створення, але одна з його головних цілей полягає в тому, щоб допомогти нам використовувати менше енергії й менше ресурсів, виробляти менше відходів тощо.

  • У стійкому місті необхідно жити лише у великих хмарочосах.

З одного боку, це вірно, оскільки стійке місто означає більш щільне будівництво. Але щільніше не обов'язково означає вище. Це більше про колективні рішення, такі як малі та середні будівлі з терасами, балконами або скромними садами. Будинки на три-чотири сім'ї вже є звичним видовищем в Німеччині.

  • У стійкому місті використовують лише натуральні матеріали.

Це є лише міфом. Перш за все, стійке місто — це основа для хорошої практики, що зосереджується на відновлюваних або здатних до переробки матеріалах. Використання матеріалів, що вимагають занадто багато енергії для виробництва, або які занадто забруднюють навколишнє середовище, зводиться до мінімуму.