SAINT-GOBAIN ОГОЛОCИВ ПЕРЕМОЖЦІВ 17-ГО МІЖНАРОДНОГО «СТУДЕНТСЬКОГО АРХІТЕКТУРНОГО КОНКУРСУ»

Понад 220 університетів з 32 країн взяли участь у проекті перетворення району Варшави. Завданням цього року, організованого у тісній співпраці з муніципалітетом Варшави, було розробити проект, спрямований на оживлення району, розташованого поруч із залізничним вокзалом Warszawa Wschodnia (Варшава Східна). Завдання передбачало проектування нових студентських гуртожитків та нового житла, а також соціального центру для зустрічей та розваг у старій будівлі заводу, яка була віднесена до історичної спадщини міста. Метою конкурсу є розробка проекту з позитивним впливом як на окремих людей, так і на планету в цілому. Будинки мають бути енергоефективними та максимально екологічними, з низькими викидами вуглецю протягом усього життєвого циклу. Водночас вони мають сприяти добробуту мешканців, створюючи здорові та комфортні умови проживання.  

«Мене вразила висока якість проектів, які представили студенти цього року. Не тільки з точки зору архітектури, але й з огляду на інтеграцію та вирішення екологічних та соціальних проблем. Журі було нелегко визначити переможців. Я дуже щасливий і пишаюся тим, що Saint-Gobain може дати вектор розвитку новому поколінню архітекторів, що повністю відповідає нашій меті: «Making the World a better home»», — заявив CEO Saint-Gobain Бенуа Базен. 

Журі дуже вразила висока якість запропонованих студентами проектів. Рік за роком підвищувався рівень проектів, і тепер екологічні аспекти відчутно присутні в мислені студентів, звичайно не без надзвичайно важливої соціальної функції архітектури.  

1 місце: проект № 41 – «Chain of Change» - Фінляндія - переглянути проект 

Журі одноголосно оцінило проект, що відрізняється від інших дуже високою якістю архітектури, технічною, екологічною та соціальною продуманістю. Надзвичайно оригінальна архітектура особливо добре інтегрована в її безпосереднє оточення. Розміщення будівель сприяє розвитку справжньої студентської спільноти. Запропонована реконструкція старої фабрики зберігає автентичний характер об’єкта історичної спадщини цього міста.  

2 місце та студентська премія: проект N°12 – «Rust Green» - Латвія - переглянути проект

Цей проект, який також ідеально інтегрований у навколишнє середовище, створює особливу, оригінальну та теплу атмосферу завдяки обраним матеріалам як для зовнішнього, так і для внутрішнього оформлення.  

3 місце: проект N°27 – «Botanic Frame» - Польща - переглянути проект

Цей проект дуже добре інтегрується в навколишнє середовище як естетично, так і своєю фізичною відкритістю до суспільства. Створений для полегшення життя студентської спільноти з особливим акцентом на спортивних заходах, проект дозволяє легко дістатися з усіх боків до привабливого зеленого парку, включаючи оригінальні рішення для зменшення забруднення повітря.  

Спеціальний приз журі:  проект № 52 – «Econtainer Student Living» - Мексика - переглянути проект

Журі особливо оцінило наратив, розроблений студентами навколо свого проекту, встановлюючи цікавий зв’язок між історією Польщі, циркулярністю та місцем розташування проекту. Проект має дуже особливу естетику, але вдається добре інтегруватися в навколишнє середовище. 

Від України цього року у конкурсі брали участь 2 команди, що зайняли призові місця на національному етапі конкурсу. Обидві команди складались зі студенток «Одеської державної академії будівництва та архітектури». Проекти цих команд відрізняються архітектурою, що органічно вписується в місцевість проектування, а також мають енергозберігаючі рішення, що відповідають польським державним нормам. Головною метою проектів було забезпечити комфортне проживання студентів за умов енергоефективного та фінансово заощадливого будівництва.  

Роботи українських учасниць: 

1 місце на національному етапі: проект №33 – «Helios» - Дарія Липська та Євгенія Клименко, керівник  Михайло Сташенко - переглянути проект

2 місце на національному етапі: проект №43 – «Modern eco campus» - Аліна Матієнко та Тетяна Черниш, керівник Олександр Василенко - переглянути проект

Хочемо висловити слова подяки журі національного етапу конкурсу, а саме Піту Шамілову (http://www.nzeb.pro/) та «FILIMONOV & KASHIRINA architects» в особі Сергія Філімонова та Наталії Каширіної (http://filimonovkashirina.com/en/). Дякуємо, за чесне та професійне суддівство, а також за підтримку конкурсанток та їх підготовку до міжнародного фіналу конкурсу. Ваш особистий вклад у розвиток молодого покоління архітекторів є неоціненним, особливо в цей складний час для нашої країни! 

Створений у 2004 році, цей конкурс, орієнтований насамперед для студентів архітектури, інженерії та дизайну, покликаний підкреслити досвід студентів у проекті, заснованому на реальних потребах району чи міста, використовуючи підхід Saint-Gobain до сталого будівництва для створення житлових приміщень. Вперше студенти розрахували вплив на навколишнє середовище за допомогою інструменту аналізу життєвого циклу, наданого нашим партнером OneClickLA.