БІОМІМІКРІЯ: РОЗУМНИЙ ДИЗАЙН, НАТХНЕННИЙ ПРИРОДОЮ

Починаючи від кераміки, натхненної перламутровою мушлею, і закінчуючи дизайном стадіону, що оформлений як пташине гніздо: саме природа є джерелом натхнення для Saint-Gobain!

БІОМІМІКРІЯ І ПОХОДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ

Філософія моделювання продуктів та процесів щодо елементів природи відома як біоміметика. Як найбільш працьовита форма життя, яка коли-небудь існувала на Землі, людина постійно взаємодіє з навколишнім світом і постійно запозичує щось у нього, оскільки після 3,8 мільярда років еволюції живі організми мають майже всі відповіді на виклики, з якими стикається людство сьогодні. Біологічні організми - тварини, рослини, мікроорганізми - завжди були в змозі розробити стратегії для виживання, оптимізації їх організації та функціонування. Американський біолог і відомий фахівець з біомімікрії Джанін Бенюс першою заговорила про біоміметику наприкінці 1990-х. Вона зауважила: "Природа вже розв'язала проблеми, з якими ми стикаємось сьогодні. Будь-які невдачі вже перетворилися на скам’янілості, а те, що нас оточує, є ключем для нашого виживання". Вона також висловила думку, що, пристосовуючи явища, форми чи поведінку, наявні в природі, наука може розробляти рішення для сучасних промислових, технічних чи архітектурних проблем.

СПИРАЮЧИСЬ НА МІЛЬЯРДИ РОКІВ ДОСЛІДЖЕНЬ І РОЗРОБОК ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ

Пташине гніздо являє собою конструкцію з різних гілочок, складену тендітно і хаотично. Але те, що здається тендітним, насправді є захисною, міцною та ізолюючою оболонкою, яка забезпечує безпеку птиці та кладки. «Як і птахи, люди мають однаковий первинний інстинкт і потребують захисту свого середовища проживання та тих, хто живе в ньому. Можливо, промисловці створили такі матеріали, як скловата або кам’яна вата, засновані на цьому принципі, створюючи матеріали, що складаються з волокон і повітря зі звуко- та теплоізоляційними властивостями для захисту середовища проживання», - припускає Арманд Айдарі, Директор з досліджень і розробок Групи Saint-Gobain.

БІОМІМЕТИЧНІ МАТЕРІАЛИ, ЯКІ ВЖЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬ

Ми вже використовуємо багато матеріалів, натхненних живими істотами. Японський швидкісний поїзд Shinkansen, має аеродинамічний ніс, безпосередньо заснований на дзьобі зимородка. Помітивши, що птах може пірнати в воду, не створюючи сильної турбулентності, інженери використовували цю форму як модель для носа поїзда. Результат? Поїзд був більш ефективний при проходженні між двома середовищами з різною щільністю - наприклад, при виході з тунелю - і створював менше шумового забруднення.

Ще одним прикладом будівельного матеріалу Saint-Gobain, що був натхненний природою, є архітектурна мембрана Sheerfill. Як капельки води на листі лотосу або качиному пір'ї, ця мембрана відштовхує воду, тобто є гідрофобною. Взаємодія людини та природи у структурі наших міст, безсумнівно, є і буде одним із найбільших викликів, що стоїть перед нами у майбутньому, та можливістю до подальшого удосконалення.

"У рамках нашого бізнесу з виробництва кераміки ми розробляємо матеріали, в яких простежується біологічне натхнення перламутром з раковин, які є надзвичайно твердими й стійкими до руйнування. Таким чином, матеріали, які ми виробляємо, володіють тими ж привілеями, що і кераміка - елегантністю, стійкістю до подряпин, хвильовою прозорістю тощо", - додає Арманд Айдарі.

БІОМІМІКРІЯ АБО БІОФІЛІЯ: ЯКЕ МАЙБУТНЄ ЧЕКАЄ НА МІСТА?

Міста завтрашнього дня з їх дедалі щільнішим населенням та забудовами повинні задовольняти найважливішу людську потребу - „біофілію” - вроджену схильність людини до пошуку зв’язків з природою та іншими формами життя.

Інтеграція природи у структуру наших міст, безсумнівно, буде одним із найбільших викликів і можливостей, що стоять перед нами у майбутньому.