СКОРОЧЕННЯ ВИКИДІВ CO₂ – ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ ПРО ЩО ЦЕ?

УРЯДИ ТА КОРПОРАЦІЇ ПРАГНУТЬ СКОРОТИТИ ВИКИДИ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ ДЛЯ БОРОТЬБИ З ГЛОБАЛЬНИМ ПОТЕПЛІННЯМ. ЦЕЙ ПРОЦЕС РЕГУЛЮЄТЬСЯ МІЖНАРОДНИМ СТАНДАРТОМ. АЛЕ ДО ЧОГО САМЕ ВІДНОСИТЬСЯ СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ 1, 2 АБО 3? ЯКА ЇХНЯ МЕТА І ЯКІ ДІЇ ВОНИ ОХОПЛЮЮТЬ?

БЕЗВУГЛЕЦЕВЕ МАЙБУТНЄ

Немає часу, щоб його витрачати даремно. Тепер ми достеменно знаємо, що рівень моря підніметься. Але на скільки? Зараз неминуче, що кількість посух і кліматичних екстремальних умов буде збільшуватися, але якими темпами? Ще є час пом'якшити наслідки зміни клімату за допомогою колективних дій, саме тому зараз існує загальне зобов'язання обмежити глобальне потепління максимум до двох градусів. Потрібні термінові дії, тому що наша планета перегрівається в прямому сенсі.

Щоб запобігти цьому, цілі щодо скорочення викидів парникових газів (ПГ) є дуже амбітними. Але часу практично немає. Щоб досягти цих цілей і захистити наш майбутній рівень життя, країни зараз готові вжити заходів. Так само як і бізнес. Наприклад, дорожня карта Європейського Союзу вимагає скорочення викидів парникових газів на 55% порівняно з їх рівнем у 1990 року... до 2030 року. Це дуже швидко!

У Канаді уряд Трюдо оголосив у квітні 2021 року, що хоче скоротити ПГ країни від 40% до 45% (з рівня 2005 року) до 2030 року. Навіть Японія – п'ята за забрудненням країна у світі – прагне до безвуглецевого суспільства з метою нульових викидів до 2050 року.

Це велике кліматичне пробудження відбулося наприкінці 1990-х років, з розробкою міжнародного протоколу - Протоколу парникових газів (GHG Protocol) – на чолі з двома американськими установами*. Опублікований у 2001 році, цей перший міжнародний стандарт мав на меті забезпечити міжнародну нормативну базу для вимірювання викидів парникових газів у державному та приватному секторах. Відтоді протокол регулярно оновлюється новими стандартами та розрахунками.

Саме в цих рамках були створені "Сфера застосування 1" та  "Сфера застосування 2", за якими трохи пізніше, в 2011 році, послідувала  "Сфера застосування 3". Ці три сфери визначають зобов'язання компаній, які хочуть встановити оцінку кількості ПГ, підготувавши детальний аналіз своїх викидів.

ТРИ СФЕРИ - ОДИН ВИКЛИК

Певні сфери застосування унеможливлюють твердження про «стійкість», якщо фактично підприємство не є стійким. Ці міжнародні стандарти звітності точно визначають рівень викидів СО2, що утворюються при виробництві продукту і протягом усього його життєвого циклу.

Сфера застосування 1: прямі викиди

Ця перша, більш обмежена, сфера застосування вимірює викиди ПГ, що генеруються безпосередньо компанією, через її ділянки, об'єкти та діяльність. При цьому враховується використання палива, викиди метану, будь-які витоки рідини і т.д.

Сфера застосування 2: фокус на енергоспоживання

Сфера 2, тим часом, зосереджується на споживанні енергії, необхідної для виробництва продукту. Що є джерелом цієї енергії? Чи вироблялася вона без викиду ПГ? Тому ця сфера зосереджена на всьому вторинному споживанні енергії (тепло, пара, охолодження тощо) з метою оцінки непрямих викидів ПГ.

Сфера застосування 3: непрямі викиди

Це найширша сфера, оскільки вона розраховує непрямі викиди ПГ, що викидаються протягом життєвого циклу продукту: закупівля та видобуток сировини, транспорт, ланцюжок поставок, управління відходами, переробка тощо.

Отже, існує широкий теоретичний план трьох областей. Але для чого ці показники дійсно використовуються на практиці? Надаючи керівні принципи при впровадженні політики КСВ (корпоративної соціальної відповідальності), ці орієнтири дозволяють організаціям виявляти та кількісно оцінювати джерела забруднення – і діяти відповідно.

ВИВЧЕННЯ ВСЬОГО ЛАНЦЮЖКА УТВОРЕННЯ ВУГЛЕЦЕВОГО СЛІДУ

Візьмемо приклад будівельного сектора, на який припадає 38% світових викидів парникових газів. Хоча 75% цих викидів стосуються споживаної енергії (опалення, охолодження та технічна вода), 25% пов'язані з «внутрішнім вуглецем», пов'язаним із використовуваними матеріалами, транспортуванням тощо.

У світлі надзвичайної кліматичної ситуації такі компанії, як Saint-Gobain, зобов'язуються ретельно вивчити весь свій ланцюжок створення вуглецевого сліду, переконавшись, що їхні дії є частиною більш глобального руху. Для того, щоб покрити постачання сировини та її транспортування до кінця терміну експлуатації, Група тепер включає Сферу 3 до своєї оцінки ПГ, з метою скорочення викидів на 16% (порівняно з рівнем 2017 року) до 2030 року. Такий же курс дій був прийнятий BMW Group, яка поставила собі за мету скоротити свої викиди на третину до 2030 року по всьому своєму виробничому ланцюжку, від сировини до виробництва транспортних засобів, переробки тощо.

НУЛЬОВИЙ ШЛЯХ

У реальному вираженні, що це означає для планети? Ну... це змінює все! Дивлячись на весь життєвий цикл продукту, компанія, яка прагне зменшити свої ПГ, може вивчити нові варіанти, щоб обмежити використання певної сировини з високим вмістом вуглецю. Щоб різко скоротити свої викиди, Сен-Гобен особливо розраховує на легкі, низьковуглецеві конструкції, електрифікацію своїх виробничих процесів і використання зеленої та стійкої енергії (біомаси, біогазу і водню).

Інші великі групи також рухаються до нульового рівня викидів, включаючи Danone, яка фіксує свої світові викиди парникових газів від усієї своєї діяльності. Її підхід підтримується двома ключовими ініціативами: відновлюваною електроенергією та відновлювальним сільським господарством, яке має на меті затримувати вуглець у ґрунті. Група також прагне виключити вирубку лісів зі свого ланцюга поставок та компенсувати викиди, що залишилися, з метою підтримки найбільш вразливих громад.

Такий же підхід до сталого розвитку застосував меблевий гігант IKEA, який бореться з вирубкою лісів і спрямований на захист біорізноманіття та екосистем. А ще краще, шведська група має великі амбіції, що передбачають перехід від «економічного підходу» до «циркуляційного підходу», заснованого на стійкому виборі. Щоб досягти цієї трансформації, IKEA створить продукти, які зі стадії проектування будуть призначені для повторного використання, повторного виробництва та переробки. Завдяки цьому новому підходу він сподівається надихнути та переконати споживачів жити краще, застосовуючи правило «Менше - краще».

ЕФЕКТ МЕТЕЛИКА

Це реальна зміна парадигми. Визнаючи, що помахи крилом метелика можуть мати жахливі екологічні наслідки на іншому кінці планети, багато великих компаній приймають до впровадження саме Сферу 3, яка має найширший спектр застосування. Вони зрозуміли, що їм потрібно враховувати життєвий цикл своєї продукції – від сировини до переробки. Окрім питання прямих чи непрямих викидів, ці Групи також займають більш суспільну та відповідальну позицію у всьому своєму ланцюжку створення вуглецевого сліду, повністю залучаючись до клімату, планети та її мешканців та заохочуючи передовий досвід зі своїми постачальниками, а також своїми клієнтами. Це поглиблене зобов'язання радикально трансформує економічну модель компаній, які стають «імпакт-компаніями», з позитивним впливом на навколишнє середовище, суспільство, співробітників і клієнтів.

«Мислити глобально, діяти локально» – чи може це бути ключем до нашого майбутнього?

* Всесвітня ділова рада зі сталого розвитку (WBCSD) та Всесвітній інститут ресурсів (WRI)